Tuesday, September 30, 2008

Crisis

Ik denk wel dat iedereen het er over eens is, er is een crisis. Niet enkel ligt onze "regering" op zijn gat, ook de banken leggen er het bijltje bij neer.


Over wat de oorzaak is, heb ik me het volgende laten vertellen:

  • Er was een krediet-crisis in de VS doordat Amerikaanse banken te gemakkelijk woonkredieten verstekten aan mensen die het zich niet konden veroorloven en uiteindelijk hun lening niet meer konden terug betalen. Sommige van deze mensen konden het misschien wel betalen, maar werden geraakt door een terugval van de economie, verloren hun werk of hadden andere tegenslagen. Gevolg: ze konden hun lening ook niet meer betalen. Het kan ieder van ons die een woonkrediet heeft ook overkomen. Oorzaak van de kredietcrisis zou de toenemende concurrentie tussen de banken zijn. Als je bij de ene bank geen lening kan krijgen omdat het onverantwoord is, dan ga je toch gewoon naar de volgende...
  • Door de kredietcrisis geraken de banken in financiële problemen. Ergens wel logisch hè, als je meer geld uitgeeft dan dat je binnen krijgt, heb je een probleem. Daar moet je geen economie voor hebben gestudeerd om dat te begrijpen.
  • De Amerikaanse regering met Bush voorop vat het plan op om de banken te redden door er extra geld in te pompen. Dit plan wordt echter door hun Congres en Senaat afgeschoten.
  • Hoe komt die crisis dan naar Europa? Blijkbaar zijn alle grote Europese banken gelinked aan de grote Amerikaanse banken. Gedurende jaren werd er vanuit de Amerikaanse banken een wanbeleid gevoerd en sluisden zij hun schulden door naar hun Europese filialen. Gevolg: Fortis en Dexia staan op de rand van bankroet en onze regering beslist om ons belastingsgeld te gebruiken om deze banken een extra steuntje in de rug te geven.
Het is verontrustend om te horen en te zien dat grote banken het zo moeilijk krijgen. Gelukkig hebben we hier in Europa nog een soort vangnet voor onze centjes, tot op zekere hoogte, maar ondergetekende zit bijlange nog niet aan die hoogte.
Waar ik wel gemengde gevoelens over heb, zoals de meesten onder ons waarschijnlijk, is het feit dat de regering onze belastingcentjes gebruikt om een reddingsoperatie op poten te zetten. Langs de ene kant zou je kunnen zeggen dat het een solidariteitsactie is. Grote banken die failliet gaan, dat zorgt voor massale werkloosheid. Ik vermoed dat het ook niet zo'n goed iets is voor de economie als we banken zouden laten failliet gaan. Het gaat al niet goed, dan zou het alleen maar nog slechter kunnen gaan. Maar ik ben natuurlijk geen economist, ik kan misschien de bal compleet mis slaan. Langs de andere kant zou je kunnen redeneren: "Laat die banken maar failliet gaan. Eigen schuld, dikke bult". Inderdaad, als je als kleine zelfstandig failliet gaat, zal de regering ook niet bijspringen om je zaak toch nog te redden. Maar je kan een 1-mans-zaak, zelfs een kmo met 80 werknemers, nauwelijks vergelijken met een bedrijf als Dexia of Fortis. Het is een lastige stelling om je over uit te spreken.

Ik vrees wel dat we het de komende maanden (misschien zelfs jaren) nog heel moeilijk zullen krijgen. We zijn dus gewaarschuwd. Hoogmoed komt voor de val...

(Bedenking: als deze crisis 10 jaar later zou zijn gebeurd, had het 100 jaar na de historische beurscrash van 1929 geweest... En we weten allemaal wat er in de daarop volgende jaren is gebeurd. Oppassen dus voor demagogen en volksmenners die in de komende maanden zullen opstaan)

2 comments:

Kriss said...

Ik volg je stelling wel dat een regering banken moet helpen, omdat anders het nog meer bergaf gaat met onze economie. Waar ik het dan zeer moeilijk mee heb is dat de oprotpremie van de ceo weer in de miljoenen moet liggen. Daar wens ik als belastingbetaler mijn centen niet in te steken. Maar ja, ik heb er weer niet over te beslissen zeker?

Anonymous said...

ik roep een algemene denkstaking op! Denk niet meer en vooral vele minder! Denk niet aan een "worst case scenario", carpe diem..mooie woorden die positive thinking oproepen...alleen lukt het me op de moment niet zo echt...misschien kan Obama ons nog redden,let's hope!

la Vikinga