Thursday, December 04, 2008

Eergisteren

Iedereen is het er over eens, de fietser is een zwakke weggebruiker. Dit etiket van zwakke weggebruiker leidt volgens mij tot een soort van samenhorigheid tussen fietsers allerhande. Fietsers zouden elkaar moeten steuen door dik en dun, 1 front vorm tegen de westerse heilige koe. Of ze nu hoog op de wielen zitten of laag bij de grond hangen, het speelt allemaal geen rol. Een fietser voelt zich automatisch verbonden met andere fietsers door het label 'zwakke weggebruiker'. Ze komen voor mekaar op en steunen elkaar door wind en regen.

Niets van dat allen dus. Gisteren werd ik voorbijgestoken door een man in een ligfiets die me volgend verwijt naar het hoofd slingerde: "het velopad is nie van aa alliejn hè, verdoemme". Schrok ik me daar een hoedje zeg. Niet alleen van die uitspraak, maar vooral omdat ik plots een geluid naast me hoorde, maar geen fietser zag. Tot ik naar beneden keek dus. En toen moest ik dus uitwijken. Die man had ook gewoon zijn fietsbel kunnen gebruiken om aan te kondigen dat hij er aan kwam in plaats van zoals een dief in de nacht mij proberen voorbij te steken.

Toen ik 20 minuten later thuis kwam, voelde ik mij nog steeds in de spaken getrapt door deze uitspraak. Daar ging mijn illusie van het perfecte fietsersverbond aan diggelen.

7 comments:

lie said...

wel zo'n uitspraken van Merckx-wannabees raak je wel gewoon..

Een perfect antwoord is; 'en van u ook niet!?'.

Anonymous said...

neem een deegrol mee op je fiets, daarmee kan je ambetanterikken wijselijk een andere richting doen inslaan!

la Vikinga

XL-Network said...

Mag ik dan namens alle ligfietsers excuses aanbieden. Het hoort idd. niet zo. Ik bel meestal als ik voorbij wil, alhoewel sommige scholieren dat niet (willen) horen. Ook bedank ik meestal als ik voorbij ga/ben, om het imago van ligfietsers naar boven 'bij te stellen' (we zijn meestal al het 'pispaaltje). Ik vermoed dat je dit keer een 'rotte appel' getroffen hebt? Anyway... niet alle ligfietsers over 1 kam scheren, kay?

sunrider16 said...

ik ben het helemaal met ons XL-Network eens!! myn ervaring is juist dat liggers onderling jut%jul zijn, die ligger zou wel sjaggo geweest ofzo!

maare wat is "aa alliejn "??
en had die en low racer dan? om dat je naar benee kijen moest...

groetjes marcel

@je said...

@Sunrider16: "aa alliejn" is mooi beschaafd Antwerps voor "u alleen". De man in kwestie zei dus "Het fiestpad is niet voor u alleen hoor, verdorie"

Verder is het zeker niet mijn bedoeling om alle ligfietsers en aanverwanten te stigmatiseren, ik ben enkel en alleen verschoten van zo veel agressie op de fiets.

Mick said...

Ik kan me je reaktie levendig indenken en met het steeds groeiend aantal (snelle) velomobielen zie ik ook steeds meer 'confrontaties' opdoemen.Daar heb ik op gewezen maar dat wordt me niet altijd in dank afgenomen.
Zelf heb ik 'n wat oudere niet supersnelle 'Alleweder'(van aluminium).Omdat ik vaak merk dat gewone fietsers niet zien door wat ze ingehaald worden heb ik al aan de voorkant van m'n lage driewieler 'n vlag van 1m70 gemaakt zodat de aandacht naar het lagergelegen rijwiel niet tot schrik / en slingerreakties hoeft te leiden.
Bij mijn weten ben ik evenwel de enige velomobilist die op deze manier probeert 'mee te denken'!

Ligfietserr said...

Niet om het een of ander, maar ik been een van die ligfietsers die nogal eens met behoorlijk snelheidsverschil andere fietsers inhaalt en mijn ervaring is dat het nooit goed is hoe je inhaalt.
Als je belt is de reactie: "Nou wat een haast, je kan ook wel even vragen hoor!"
De volgende keer vraag je het en krijg je naar je hoofd gesnauwd dat je moet bellen.
Soms ga ik over tot inhalen over de rijbaan in een ruime boog over de rijbaan of door de berm, de fietser die ingehaald wordt heeft hier dan totaal geen last van, maar reageert ook hier regelmatig tamelijk gepikeerd op.
Het gebeurd mij dan ook af en toe dat ik al deze strategien geprobeerd heb en ze allemaal negatief beantwoord worden. Dan heb ik de rest van mijn reis niet meer het humeur om te proberen mij vriendelijk op te stellen, want dat heeft op zo'n dag blijkbaar toch geen nut.