Sunday, December 02, 2007

Een mooie zomerdag

Een mooie zomerdag in juli (het was dus zeker niet in 2007). 2 vriendinnen trekken voor een daje pretpark naar Bellewaerde, nabij Ieper. Bij hen zijn het zoontje en het zusje van 1 van de vriendinnen. Na een dagje plezier, zoeken ze nog iets om te eten op de markt van Ieper. De afsluiter van een geslaagde dag.

Waar ze die dag niet bij hebben stilgestaan, is dat op die plaats, nu bijna 90 jaar geleden, een uiterst geweldadige oorlog werd uitgevochten. Vele jonge soldaten hebben daar gevochten voor de vrijheid die wij nu als normaal beschouwen. 90 jaar na het einde van de oorlog is ons leger nog steeds de rommel aan het opruimen. Piepjonge ventjes van amper 18 jaar hebben 100 dagen in de loopgraven gelegen, honger en kou lijdend. Er was hen beloofd dat ze tegen kerstmis terug thuis zouden zijn. In werkelijkheid hebben ze kerstmis met de vijand gevierd. Een kleine, zeer korte, plaatselijke wapenstilstand op een dag waarop we iedereen vrede toewensen. Vriend en vijand vierde die avond samen kerstmis. Het missen van familie en vrienden voelt aan beide zijdes van de frontlinies hetzelfde. De volgende dag schoten ze elkaar terug aan flarden. Getraumatiseerde soldaten werden door hun eigen mensen geëxecuteerd wegens lafheid. Shellschock was toen nog niet gekend. Veel mensen hebben WO I niet overleefd, maar 1 had het niet mogen overleven, een klein mannetje genaamd A. Hitler. Was hij toen maar geraakt door een rondvliegend projectiel, de wereld had er nu misschien anders uitgezien.

We staan er eigenlijk veel te weinig bij stil, maar we zouden dankbaar moeten zijn voor de luxe waarin we vandaag leven. Ons leven had niet hetzelfde geweest als de "slechten" hadden gewonnen.

1 comment:

Kriss said...

We zullen het nooit weten, maar wat als de andere partij had gewonnen, misschien zag de wereld er slechter uit, maar misschien ook beter? Who knows (that)?