Monday, November 02, 2009

Licht

Sinds mijn kinderjaren heb ik een steeds weerkerende droom. Ik word wakker en wil het licht aansteken en het licht gaat niet aan. In mijn kinder- en tienerjaren joeg dit mij schrik aan. Met ouder worden is die schrik weggeëbd en als ik vandaag nog eens deze droom heb, denk ik eerder "daar is ie weer, het is maar een droom". Bovendien werkt mijn nachtlampje wel en is het enkel het licht in de woonkamer dat verstek geeft.

Toch vraag ik mij soms af wat deze droom betekent. Niet dat ik doorgaans zo veel achter dromen zoek, vaak zijn ze een verwerking van wat we beleefd hebben of een representatie van onze angsten. Maar omdat deze droom al zo lang meegaat, vraag ik me af of er niet iets meer achter zit.

Vandaag in de boekenwinkel, zag ik een boekje staan dat dromen verklaart. Even bladeren naar het woordje "licht" en ik kom te weten dat licht staat voor bewustzijn, verstand, levensvreugde. Er is ook sprake van het licht op het einde van de tunnel en dat wil dan weer de dood zeggen.

Het ontbreken van licht zou kunnen zeggen dat ik van mezelf vind dat ik niet zal dood gaan, maar er is geen sprake van een tunnel en ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat ik ooit wel eens zal doodgaan. De volgende interpretatie is dan dat ik van mezelf vind dat ik niet bewust genoeg door het leven ga, dat ik niet genoeg verstand heb. Ik kan mezelf een heleboel slechte eigenschappen en mankementen toeschrijven, maar ik weet wel van mezelf dat ik niet dom ben. Ik ben geen genie, maar ik ben niet dom. Misschien omdat ik dit nu weet van mezelf, dat het nachtlampje wel werkt.
Dat ik niet bewust genoeg door het leven, daar ben ik me wel van bewust. Ik mis vaak kleine signalen in mijn omgeving. Ik ben verschrikkelijk in het onthouden van belangrijke evenementen in het leven van anderen. Daarom heb ik nu in dezelfde winkel een boekje gekocht over mindfullness. Een simpel boekje, niet te veel pagina's, gewoon een inleiding tot mindfullness.
Even bladeren door het boekje brengt al gauw aan het licht dat ik blij zal zijn dat ik niet al te veel geld heb uit gegeven aan dat boekje. Als oefening het bestuderen van een rozijn werkt alleen maar op mijn lachspieren. Ik zie mezelf al een rozijn bestuderen! Ik ga het boekje in ieder geval lezen, maar ik vrees dat ik als een bulldozer door het leven zal blijven gaan, met weinig of geen aandacht voor mijn omgeving. Opgepast! Hier komt bulldozer Mina! Iedereen aan de kant!

3 comments:

Kriss said...

ik vond al dat je hoog Bob de Bouwer gehalte had ... .

lie said...

owkej wat valt er te onderzoeken aan een rozijn?

Kriss said...

Een pruim kan leuk zijn om te onderzoeken, maar een rozijn? Tja, wat moeten we daar nu over denken?