Friday, January 30, 2009

Orde en chaos

Om een antwoord te krijgen op de vraag wie er nu eerst was, de kip of het ei, zullen we misschien nog een tijdje mogen wachten.
Heeft dit nu iets te maken met orde of chaos? Eigenlijk niet nee, maar ik vond het gewoon een leuke aanloop...

Ooit kreeg ik een sms met de volgende boodschap: "Chaos is orde die nog ontcijferd moet worden". Maar het mooie aan chaos is nu eenmaal dat het nog niet ontcijferd is. Je kan er alle kanten mee uit, niets ligt vast, alles is mogelijk. Zo gauw je de orde ontdekt hebt, wordt chaos controleerbaar, verifieerbaar. Als chaos orde wordt, wordt chaos voorspelbaar en in extremis dus ook saai.

Alles wat je onder controle kan houden, kan ook verkeerd lopen. Met frustraties tot gevolg. Onverwachte wendingen staan niet opgetekend en ontketenen een lawine van onvoorziene omstandigheden. Nog meer frustraties stapelen zich op.

Ik heb het geprobeerd, orde te scheppen. Vooral dan in mijn hoofd. Maar ik ben er achter gekomen dat dit echt niets voor mij is. Van orde in mijn hoofd wordt ik zenuwachtig want ik verwacht dat er ieder moment iets kan mislopen zodat mijn zorgvuldig opgebouwd ordelijk hoofd uit elkaar spat. Laat mijn gedachten, kronkels, verpeinzingen en dromen dus maar vrolijk door elkaar buitelen onder mijn schedelpan. Ik vertrouw er op dat ik het juiste er wel zal uitplukken op de juiste moment, ik zal het wel zien als het zo ver is.

Lang leve chaos en al wat er uit kan groeien en bloeien...

2 comments:

Kriss said...

is wel chaotisch geschreven vind ik ... .

Anonymous said...

...'k heb vooral proberen tussen de regels door te lezen en te ontdekken waarom je weer vanalles moest intcijferen:-)die movitatie lijkt me interessanter dan de geschreven uitdrukking van zulke gemoedsstoestand...

la Vikinga