Friday, April 21, 2006

Zinloos geweld

In het Brusselse Centraal Station kan je nu een petitie tekenen tegen zinloos geweld naar aanleiding van de MP3 moord.
Als je het mij vraagt (maar dat doe je natuurlijk niet), is dit een vrij zinloze petitie. Is er nu iemand die zou zeggen "Nou, IK ben voor zinloos geweld, dus ik teken die petitie niet"? Misschien een enkele man (of vrouw) die er plezier in vindt zijn vrouw (of man) te voorzien van de nodige blauwe ogen en dito plekke over heel haar (zijn) lijf.
Zo'n petitie gaat heus het geweld op de straat niet oplossen. Stel je het even voor: iedereen krijgt een exemplaar van de petitie in zijn bus, die hij dan kan gebruiken om geweld op straat op te lossen. Hopelijk zorgen ze voor een mini exemplaar, want met het formaat van de handtassen tegenwoordig, kan je geen petitie van 500 A4 exemplaren meezeulen. Je loopt dus over straat met zo'n schattig mini exemplaartje van de Anti-Zinloos-Geweld-Petitie en je ziet hoe een oud dametje wordt lastiggevallen door een stel nozems. Je stapt er heel zelfverzekerd op af, je haalt je petitie boven, je zwaait er mee voor de ogen van de nozems en onmiddellijk staken ze hun poging om de handtas van het oude dametje af te pakken. Ze kijken beschaamd naar de grond, mompelen één of andere verontschuldiging en maken dan dat ze weg zijn (waarschijnlijk op weg naar een volgend oud dametje). Dat onze politici er nog niet aan gedacht hebben dat de oplossing voor onze gewelddadige maatschappij zo eenvoudig is!
Persoonlijk ben ik tegen zinloos geweld. Als je dan toch gewelddadig wil zijn, geef er dan ten minste een beetje zin aan, gebruik volzinnen in plaats van losse woorden. Iets in de genre van "Ik ga je nu neersteken als je mij die MP3 niet geeft, als jij er geen probleem mee hebt". Das toch alleszins beter dan "Hey... MP3 speler.... of dood".
Zinloos geweld zou dus absoluut not done mogen zijn. Tenzij in de film, daar is het natuurlijk wel leuk als het bloed van het scherm loopt for no particular reason.

No comments: